7 October 2008
|
 |
Yasaklı (Banned)
|
|
Tecrübe Puanı: 0
|
|
Beşiktaş'ta Sağlam Konuşarak Gitti
Beşiktaş'ta Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam, başkanı, yöneticileri ve basını suçlayarak istifa etti
MENAJER SİNAN ENGİN KALDI: YENİ HOCAYA TAKIMI EN İYİ BEN ANLATIRIM
İSTANBUL - Son birkaç haftadır futbolseverlerin dilinde olan "Üç büyüklerden ilk olarak kimin hocası gidecek?" sorusu dün cevabını buldu. 2004'de iktidarı Serdar Bilgili'den devralan Yıldırım Demirören yönetimi, icraatının dördüncü yılında dördüncü teknik adamıyla da vedalaştı. Böylelikle, 28 Eylül'de Milliyet gazetesinde yayımlanan söyleşisinde "Alex Ferguson gibi olacağım" diyen genç teknik adamın, Beşiktaş'taki serüveni, en azından 'şimdilik' sona erdi.
Sezona, beş yıllık hasreti bitirmek üzere şampiyonluk parolasıyla giren ve geride kalan altı hafta sonunda ligin iki namağlup takımından biri olarak üçüncü sırada bulunan Beşiktaş'ın teknik direktörü Ertuğrul Sağlam'ın koltuğu, UEFA Kupası'nda, 1-0 rövanşında deplasmanda alınan 4-0'lık Metamist Kharkiv yenilgisiyle sallanmaya başlamıştı. Ukrayna takımı karşısında alınan farklı yenilginin ardından, yöneticilerden önce Şeref Yalçın maç sonrası basının önünde teknik direktörlerini eleştirmiş ve "Yenilgiyi tamamen teknik heyete bağlıyorum. Ertuğrul Sağlam'ın ya çalıştırma konusunda sorunları var ya da takımın yükünü çekme konusunda sorunlar yaşıyor" yorumunda bulunmuştu. Ertesi gün de Asbaşkan Levent Erdoğan, Asbaşkanı "Hatası olanlar Beşiktaş'a daha fazla zarar vermemeli, erdemli olan yolu derhal seçmelidir." diyerek bir anlamda Sağlam'ın istifasını istemişti. Üstüne üstlük yöneticilerin Sağlam'a selam vermedikleri yolunda bazı haberler de spor sayfalarına yansımıştı. Bütün bu olumsuz tabloya rağmen Sağlam susmayı yeğlemiş ve önceki gece İnönü'de oynanan ve Siyah-Beyazlıların 2-1 galibiyetiyle sona eren Hacettepe maçı sonrası dün için bir basın toplantısı düzenleceğini belirtmişti.
Sağlam, dünkü basın toplantısında 'nihai' kararını açıkladı ve istifa ettiğini duyurdu. Sözlerine, Aktütün Karakolu'na yapılan saldırıda hayatlarını kaybeden şehitlerin aileleri başsağlığı dilekleriyle başlayan genç teknik adam, teknik adamlığı döneminde genç isimleri kadroya kazandırdığından bahsetti. Beşiktaş’ın başında ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Türk teknik adam olduğunu kaydeden Sağlam, "Liverpool, Marsilya gibi galibiyetlerin yanı sıra Liverpool hezimeti de yaşadık. Ancak 6 puan topladık ve çok da başarılı maçlar çıkardık. Porto maçında iyi oynadık, 3 puanı alsaydık bugün çok daha değişik yerlerde olabilirdik. Geçen sezon Süper Lig’de Beşiktaş uzun bir aradan sonra liderlik koltuğuna oturdu ama bir taraftan rakiplerle, bir taraftan da içimizde önümüze çıkarılan engellerle mücadele sonucu şampiyonluğu kaçırdık" dedi.
Sağlam, şöyle devam etti: "Bu sezon başında tekrar rotayı çizerken, yönetimimizin tam desteğiyle göreve devam edeceğimiz belirtildi. Yedek kulübesi çok zengin bir kadro oluşturuldu. UEFA ve ligde başarıyı hedefledik. Avusturya kampında çok güzel bir hazırlık dönemi geçirdik. Kaptanlarımızın kavgası bile güzel havayı bozmadı. Bugün 6 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik ve sıfır yenilgiyle 14 puanla 3. sıradayız. Şampiyonluktaki en büyük rakiplerimizden Fenerbahçe’nin 8, Galatasaray’ın 3 puan önündeyiz. Trabzonspor deplasmanından aldığımız 1 puan da çok önemliydi."
Bu süreçte acı veren bir olay da yaşadıklarını anlatan Sağlam, "Metalist maçındaki 4-1’lik yenilgi ile UEFA’ya veda ettik. Bu eleniş bizi derinden yaraladı. Maç sonrası söylediğim ’Hayat devam ediyor’ cümlesi farklı algılandı ve değişik yerlere çekildi. Bu ifadeleri takımının 3-4 gün sonra ligde oynayacağı önemli karşılaşma öncesinde takımını bu maça hazırlamak için söylenmişti. Bu elenişten dolayı üzdüğümüz camiamızdan özür diliyoruz" diye konuştu.
Herşeyi Seba'dan Öğrendim
Beşiktaşlılık duruşunu Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba’dan öğrendiğini ifade eden Sağlam, "Beşiktaş’a beni futbolcu olarak transfer eden, bugünlere gelmemde emeği olan saygıdeğer onursal başkanımız Süleyman Seba’ya çok teşekkür ediyorum. Beşiktaşlılık duruşunu Sayın Seba’dan öğrendim. Bundan da taviz vermedim. Her ortamda camiamızı en iyi şekilde temsil ettiğimi düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Sağlam, 15 dakika süren ve soru almadığı basın toplantısında bazı Siyah-Beyazlı yöneticileri de eleştirerek, şunları kaydetti: "Alışık olmadığımız olaylarla da karşılaştık. Görevdeki teknik direktörü hakkında daha ilk günden açıklama yapan, birçok yöneticiyle çalıştım. Bu insanların neye hizmet ettiğini hala anlamış değilim. Beni yıpratmaya çalışan gazetecileri ise söylemiyorum. Biz dışarıda rakiplerle mücadele ederken bir de içerdekilerle mücadele ettik. İçimizde biz sevinirken üzülenler, üzülürken sevinenler oldu."
Başka bir teknik direktörle görüşüldüğünün yüzüne söylenmediğini belirten Sağlam, "Yüzüme karşı böyle bir görüşme olmadığı dense de arkandayız dense de bu kadar inandırıcı olmayan söylemleri duyduktan sonra artık burada olmamız mümkün değil. Türkiyede yerli hocayla yabancı hocaya yapılan çifte standardın ortadan kaldırılmasını istiyorum" dedi. "Kendime olan saygım, Beşiktaş’a olan sevgim ve Türk antrenörülüğünün saygınlıgı için istifa ediyorum" diyen Sağlam, kendisine inanan, destek veren camiaya ve vefakar taraftarlara teşekkür etti.
Şimdi istedikleri ile görüşsünler..
Milli maç nedeniyle lige ara verildiğini hatırlatan Sağlam, "Yönetimin görüştüğü iddia edilen, ama bana sorumlu kişiler tarafından şu toplantıya girene kadar ’Kesinlikle kimseyle görüşmedik, arkandayız’ diyenler şimdi rahatlıkla görüşebilirler" diye konuştu.
Bu konuda beş gündür açıklama yapmadığını ifade eden Sağlam, şunları ifade etti: "Benim ağzımdan ’3.5 milyon avro isterim’ gibi, ’paramı almadan gitmem’ gibi beni zor durumda bırakacak açıklamalar yapıldı. Beni kamuoyu önünde zor durumda bırakan bu haberlerin, yalanların ne tarafını düzelteyim. Rakamlar bile tutmuyor. Çalıştığım süre içinde kendimi istifaya zorlattırıp para peşinde koşacak insan olmadım, şimdi de olmuyorum. Bizim Beşiktaş sevgimizi paraya tahvil etmeye çalışanlar bu söylediklerimden sonra utanırlar mı bilmiyorum." Sorulara cevap vermek istemediğini anlatan Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beşiktaş’ın başarıya ulaşması en büyük dileğim. Bana ve benden önceki teknik direktörlere yapılanın yeni teknik direktöre yapılmasını istemiyorum. Taraftarlarımız geldiğim günden bu yana bana destek verdi. ’Adam gibi adam Ertuğrul Sağlam’ dediler. Görevime adam gibi başladım, adam gibi devam ettim ve adam gibi bitiriyorum."
|