Myanmar’da kasırga: 4 bin ölü
Myanmar’daki Nargis kasırgasının ardından ölü sayısının dört bine çıktığı duyuruldu.
Myanmar’ı hafta sonu etkisi altına ve alan hızı saatte 190-200 km’yi bulan Nargis kasırgasının ardından devlet radyosu ölü sayısının dört bine, yaralı sayısının üç bine çıktığını duyurdu. Evsiz kalan kişilerin sayısının ise onbinleri bulduğu belirtiliyor. Ülkeye bugün, aralarında Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, BM ajansları ve uluslararası yardım örgütlerinin bulunduğu birçok kuruluş yardım sağlamaya başladı.
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı sözcüsü Michael Annear, Myanmar’da gerçekleşen Nargis kasırgasının ardından, evsiz kalan ve içme suyu bulamayan binlerce kişiye, yardımların başladığını bildirdi. Yardım kapsamında, evsiz kalanlara barınak malzeme, çatıları yıkılanlara plastik örtü, su arıtma tabletleri, 5 bin litre içme suyu, ocak, cibinlik, battaniye ve kıyafet dağıtılacak. Uluslararası kuruluşlar, yardım faaliyetlerinin eşgüdüm içinde yapılması amacıyla Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir toplantı düzenlediler ve ortak hareket edeceklerini duyurdular.
NASA Nargis kasırgasını böyle görüntüledi.
Myanmar’daki askeri yönetim ise yardım kuruluşlarının çalışmasını kısıtladığı ve ülke içinde rahatça hareket etmelerine izin vermediği için eleştiriliyor.
Bu arada, BM yetkilileri kasırganın acil yardıma muhtaç bıraktığı insanların sayısının yüz binlere çıkabileceğini belirtti ve yollarda oluşan zararlar yüzünden birçok ufak yerleşim birimine ulaşılamadığını kaydetti.
BM’nin Bangkok’taki afet merkezinden Richard Horsey de, yüz binlerce kişinin barınak ve temiz su ihtiyacı içinde olduğunu ancak şimdilik tam sayıyı bilmediklerini kaydetti.
Myanmar’daki yönetimin yetkilileri ise, yaşanan felakete rağmen 10 Mayıs’ta yapılması planlanan anayasa referandumunun iptal edilmediğini duyurdu.
Çünkü kimin kimi yiyecegine "Suyun Akışı" karar verir.
|