14 ay bekledik artık müdahale hakkımız doğdu
İngiltere ile stratejik ortaklık belgesine imza atan Başbakan Erdoğan, 14 ay önce kurulan 3’lü mekanizmadan bir sonuç elde edemediklerini belirtti.
....................
Irak’a yönelik ekonomik yaptırım mesajı veren Erdoğan, askeri seçeğin de devrede olduğunu kaydetti.
Başbakan RecepTayyip Erdoğan, "Kuzey Irak’ta yerleşmiş bulunan terör örgütüne karşı, bizler aslında bir beklentinin içindeyiz ama aldığımız sınır ötesi yetkisini her an kullanabileceğimizi, bunu Irak yönetiminin bilmesi lazım" dedi. Erdoğan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile düzenledikleri basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. "PKK terör örgütünün eylemleri karşısında Türkiye’nin sabrının ne zaman biteceği" sorusuna Erdoğan, "Terörle savaşın en önemli boyutlarından biri psikolojik harekattır vebu psikolojik harekatı devletlerin gayet başarılı şekilde yönetmesi gerekmektedir” diye konuştu.
ONLAR DA BİLİYOR
Kuzey Irak’ta bir terör örgütünün konuşlanmasına, eğitim kampları kurmasına müsade etmeyeceklerini belirten Erdoğan, “Uluslararası hukuk içerisinde bir komşu ülkenin topraklarına, bir terör örgütünün girmesine fırsat verir ki o ülke için oraya müdahale haklarını doğurur. Şu andaki mevcut yapı böyle bir hakkı Türkiye’ye vermektedir. Bunu onlar da gayet iyi biliyorlar” dedi.
YETKİYİ HER AN KULLANABİLİRİZ
Konunun daha önce Irak merkezi yönetimi ile bir çok kez ele alındığını hatırlatan Erdoğan söyle devam etti: “Bu konuları hassasiyetle inceledik ve en sonunda Sayın Maliki ile bir mutabakat metni de imzaladık. Fakat bütün bunlara rağmen Kuzey Irak’ta yerleşmiş bulunan terör örgütüne karşı, bizler aslında bir beklentinin içindeyiz ama aldığımız sınırötesi yetkisini her an kullanabileceğimizi, bunu Irak yönetiminin bilmesi lazım.
14 AY SONUÇ BEKLEDİK
Biz bir mekanizma da oluşturduk daha önce. Bu mekanizma içinde başta ABD, Türkiye ve Irak vardı. 14 aydır bu mekanizmanın biz neticesini bekliyoruz ama bir netice alamadık. Tabii ki bir adım, bir karar vermek durumundayız.”
PKK’YI HİMAYE EDEN ÜLKELER
Avrupa ülkeleri arasında PKK’yı himaye eden, parasal kaynak aktaranın bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bunları da bizzat tespit ettik ve bunları ilgili ülkelere zaman zaman bildiriyoruz. Buna rağmen hâlâ buna duyarlı olmayanlar, bazı ülkelerin yakaladığı terörist lideri bir başka ülkeye verip, ondan sonra bir başka ülkenin de onu tekrar geldiği bölgeye göndermesi gibi bir özellik bizleri üzmektedir. Terörle mücadelede bunlar samimiyetsiz yaklaşımlardır. Bunu vurgulamakta fayda görüyorum’ diye konuştu.
Terörle mücadelede yanınızdayız
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiliz hükümeti olarak PKK terörünü kesin ve tereddütsüz biçimde kınadıklarını ve Türkiye’nin terörle mücadelesine ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Ekonomik yaptırım mesajı
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Irak’a olan bazı ihracat kalemlerinde yaptırıma gidebileceklerini söyledi. Erdoğan, "Böyle bir uygulamanın içerisine girebiliriz. Çünkü terörle mücadelede öyle zannediyorum ki teröre karşı ortak bir mücadele verme kararlılığındaki ülkeler de bizim bu anlayışımızı olumlu karşılayacaklardır" dedi. Erdoğan, Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Mandarin Otel’de düzenlendiği toplantıya katıldı. İngiliz işadamlarına hitap eden Erdoğan, "Burada çok açık net söylüyorum, açık sözlü olmayı da severim. Türkiye olarak bizim Irak’a olan bazı ihracat kalemlerinde önümüzdeki günlerde herhangi bir yaptırıma gidebiliriz.. Çünkü terörle
mücadelede öyle zannediyorum ki, teröre karşı ortak bir mücadele verme kararlılığındaki ülkeler de bizim bu anlayışımızı olumlu karşılayacaklardır. Bu baş belası olan teröre karşı da bizim ortak bir mücadele içinde bulunmamız şart. Zira bizim iyi niyetimizi suiistimal eden bir yapı var. Biz şu ana kadar Irak’ın enerjisine çok ciddi bir katkı sağlıyoruz. Suyunda çok ciddi bir katkı sağlıyoruz. Gıda maddelerinde çok ciddi bir katkı sağlıyoruz. Beyaz eşyasından elektronik eşyasına kadar katkı sağlıyoruz. Bütün bunları yapan bir ül-keye karşı bir terör tehdidinin kalkıp da Irak’ın kuzeyinde konuşlanması değerlendirmeye tâbi bir konudur” diye konuştu.
|