Maliye Vatandaşa Bindirecek
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan bütçe tasarısınında özel tüketim vergisindeki (ÖTV) artışın sırrı çözüldü. 2007’de 38 milyar YTL gelir elde edeceğini tahmin eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu oranı 2008’de 45 milyar YTL’ye çıkarmak için bazı ürünlerin ÖTV’yi artıracak. ‘KDV ve ÖTV’de artış yok’ Bakan bu sözlerinin arkasında çok da duramadı. Maliye Bakanlığı bu kapsamda yüzde 6.7 oranındaki beyaz eşya ve klimanın ÖTV oranını yüzde 20’ye çıkarmak için çalışmalara başladı.
Fiyatlar yükseliyor
Elektrik tüketimini özellikle yaz aylarında körükleyen buzdolabı, klima, derin dondurucu, çamaşır makinası gibi ürünlerin ÖTV oranını artırarak elektrik tüketimini de disipline etmeyi amaçlıyor. (!) Beyaz eşyaya vergi artışında, fiyatlarda da artışa sebep olacak. Öte yandan uzmanlar ÖTV artşının sadece bütçe gelirlerini artıracağını, elektrik tüketimi üzerinde hiç bir etkisinin olmayacağını dile getiriyorlar.
Zam sorusuna sinirlenmişti
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçeye ilişkin toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlarken ÖTV ve KDV artışlarına ilişkin sorulara sert cevaplar vermişti. Bir basın mensubunun ‘KDV ve ÖTV zamları ne oldu?’sorusuna azarlayarak “Onu da biz açıklarız” dedi ama ardından alınmış bir zam kararı olmadığını söyledi. Unakıtan, “Zam yapılacaksa onu da açıklardık. Artık bıçak kemiğe dayandı falan. Neyin bıçağı kemiğe dayandı. Dedikoduların neticesi bu” şeklinde konuştu.
Sinyali 2005’te verildi
Yaklaşık 2 yıl önce Bakanlar Kurulu kararnamesi ile ÖTV’si 6.7 olan parfüm, hanyar, altın ve gümüş gibi lüks tüketim mallarının ÖTV oranı yüzde 20’ye çıkarılmıştı. Ancak bu kararnamede beyaz eşyaya vergi artışı yansıtılmamıştı. Hükümet geçtiğimiz yıllarda kanunda yaptığı değişiklikle dayanıklı tüketim mallarının bulunduğu ÖTV listesinde oranı 6.7 olan ürünlere yüzde 25’e kadar çıkarma yetkisi almıştı.
Dayanıklı mal almak hayal
Türkiye İstatistik Kurumu ile Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği Tüketici Anketi, vatandaşların satın alma gücünün 6 ay önceye göre daha kötü durumda olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 84’ü, gelecek dönemde buzdolabı ve TV gibi dayanıklı tüketim malı alma olasılığının hiç bulunmadığını bildirdi. Yüzde 6.7 “pek sanmıyorum”cevabını verirken, yüzde 2’lik bir kesim de “çok yüksek” dedi.
yeniçağ
|