Sarkozy, AB'nin yeni üyeleri için referandum şartını kaldırıyor
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği'ne girecek ülkeler için Fransa'da referandum düzenlenmesini öngören maddeyi anayasadan çıkarmaya hazırlanıyor.
Söz konusu düzenlemenin iptali için teklif hazırlayan Avrupa İşleri Bakanı Jean-Pierre Jouyet, hiçbir AB ülkesinde benzer bir uygulama bulunmadığını söyledi. Türkiye'yi engellemeye yönelik düzenleme, 2005 yılında eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın talebiyle gerçekleşmişti. Fransız basını son girişimi, "Paris, Türkiye önündeki referandum engelini ortadan kaldırabilir." şeklinde yorumladı. Jouyet'nin dillendirdiği önerinin Sarkozy'den geldiği belirtiliyor. Konuyu sayfalarına taşıyan Le Figaro gazetesi, Bakan Jouyet'nin anayasa hükmüyle ilgili eleştirilerine yer verdi. Jouyet'nin iptal gerekçesinde Balkan ülkeleri öne çıkıyor: "Bu düzenleme, Balkanlar'da Makedonya gibi AB'ye üyelik kabiliyeti tartışılmayacak olan ülkelere karşı Fransa'yı zor durumda bırakır. Zamanı geldiğinde, bütün şartlar yerine getirildiği halde üyelik sürecini bloke etme hakkına sahibiz."
Elysee Sarayı'ndan yansıyan haberlere göre hedefin, referandum maddesini tamamen kaldırmak değil, cumhurbaşkanına, referanduma karar verme ya da parlamentoda onaylatma arasında tercih yapma hakkının verilmesi olduğu ifade ediliyor. Bu seçmeli durumun Paris'in elini müzakerelerde daha fazla "güçlendireceği" yorumu yapılıyor. Böylece Fransız cumhurbaşkanları, referanduma karar verme yetkisini kullanarak AB'ye girmek isteyen ülkelerle farklı konularda pazarlık yapabilecek. Paris'in bu girişiminin diğer AB başkentleri tarafından memnuniyetle karşılanacağını ileri süren Le Figaro gazetesi, Sarkozy'nin, "AB'nin sınırlarıyla ilgili bir akil adamlar komitesi kurulmasını istediği bu dönemde, bundan kâr beklediğini" yazdı. Referandum şartının Türkiye tarafından "Demokles'in kılıcı" olarak görüldüğünü dile getiren gazete, değişiklik teklifinin Türkiye'nin izole olmasından endişelenen Amerika tarafından da "iyi karşılanacağını" savundu.
Sarkozy, Almanları öfkelendiriyor
Avrupa Parlamentosu Yeşil Grubu Başkanı Daniel Cohn-Bendit, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "imparator havasının" Almanları sinirlendirdiğini söyledi. "Kızıl Danny" lakaplı 1968 öğrenci hareketi lideri Cohn-Bendit, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, Sarkozy için, "Sanki kral, Fransa'nın imparatoru gibi. Her şeyi ben bilirim, ben yaptım havasında. Hep ben, hep ben diyor. Avrupa açısından sinir bozucu." diye konuştu. Cohn-Bendit, AB Anayasası ile ilgili krizin aşılması ve Libya'da ömür boyu hapse mahkum edilen Bulgar hemşirelerin kurtarılması konularında Sarkozy'nin sürekli ön plana çıkma gayretinde olduğunu belirtti. Bendit, "Almanlar için Sarkozy sinir bozucu. Bununla birlikte ikili ilişkilerde şu anda bir krizden söz etmek doğru değil. Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında, kişilik ve siyasi davranış farklılıkları var. Ancak hem Fransız hem de Alman hükümeti, birbirine ihtiyacı olduğunu biliyor." dedi. Fransa hükümeti sözcüsü Laurent Wauquiez, çarşamba günü Sarkozy ile Merkel arasında düzenlenen zirvede "derin kriz" çıktığı yolundaki haberleri yalanlamıştı.
|