Gül'ün ilk yurt dışı ziyaret tarihi belli oldu
Çin'de hizmet dışı kalmış binlerce askerlerin kötü yaşam şartlarına isyan ederek, eğitim merkezlerini bastığı öne sürüldü.
Hong Kong merkezli insan Hakları Enformasyon Merkezi'nin bildirdiğine göre, söz konusu ayaklanma organizeli bir şekilde çok ender olarak Çin'in 3 şehrinde geçen hafta yapıldı. Eski askerler, merkezin sınıflarına zarar verdi, arabaları devirdi ve ateşe verdi. Wuhan, Baoji ve Baotou şehirlerindeki olayların videoları da internette yer alırken, olayların ülkenin doğusuna kaydığı ifade edildi.
Olay yerine giden güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 20 kişinin yaralandığı, 5 kişinin de tutuklandığı kaydedildi. Çinli yetkililer olayları doğrulamadı.
Çin'de üniversite öğrencileri de kötü yaşam şartları yada diplomalarının değerinin düşürülmesi nedeniyle bazı kampüslerde ayaklanma çıkarmıştı. Ancak komünist rejimine bağlı olan eski askerlerin ilk kez böyle bir ayaklanma yaptığı bildirildi.
Haberde, Çin'de terhis olmuş askerlerin sık sık hizmetlerinden dolayı ödüllendirildiği ve 6 bininin haziran ayında 12 farklı demiryolu okullarına 2 yıllık eğitim için gönderdiği belirtildi. Ancak bu askerlerin kötü yurtlar, yetersiz eğitim materyali , kötü ve pahalı yemekler nedeniyle kızdığı ifade edildi.
Yurtlarda öğrencilerin kullanacağı elektrik prizleri olmadığı ve her defasında öğrencilerden cep telefonlarını şarj ettiği için yaklaşı bir dolar ücret alındığı kaydedildi. Haberde, söz konusu sınıfların eğitiminin durdurulduğu ve polisin olay yerine gönderildiği bildirildi. Baotou'daki okulun telefonlarının cevapsız bırakıldığı, Wuhan ve Baoji'deki okullarda bulunan yetkililerin de söz konusu olaylara ilişkin bilgi vermediği ve kimliklerini sakladığı dile getirildi. Demiryolları Bakanlığı'nın da olayla ilgili faks sorularına henüz cevap vermediği kaydedildi.
|